OnniKorkeaniemi

Mikä sopii suomalaiseen kulttuuriin?

  • Mikä sopii suomalaiseen kulttuuriin?

               Hellurei! Mikä on oikeaa ja tavoittelemisen arvoista? Sitä rupesin miettimään ja siitä kirposi tämän mielipiteen voima. Aivan ensiksikin haluan rohkaista jokaista elämään omaa ja täyttä elämää raamatun sanankin suojeluksessa. Miettiessäni aihetta, mikä sopii suomalaiseen kulttuuriin? Alkuun mieleeni nousee hevosurheilu, jalkapallo, jääkiekko, autourheilu, teatterit, tapahtumat, festivaalit ja vaikka mitä muuta.  Unohtamatta pitkää romanttista kesän hämärää, rapujuhlia, häitä tai legendaarista penkkiurheilua. Kulttuuria on myös elämämme hetket parhaillaan vietettävänä itsenäisen suomen 100 vuotisjuhlana, juhlavuotena, eurooppalaisina. Osavaltiomme on liittynyt Eurooppaan itsenäisinä ja vapaina. 

               Mennäkseni hieman syvemmälle nykyiseen monikulttuurisuuteen ja moninaisiin ruokailu ja elämäntapa tottumuksiin. Sain pienen shokin, kun tajusin, kuinka rajoittunut näkökyky osavaltiollamme on. Median kautta levinneen 4.7.2016 amerikkalaisten itsenäisyyspäivän tapahtumat herättivät mielenkiintoni uskonnonvapauteen ja yksilönvapauteen. Kysymys oli suunkautta nautittavista suitsukkeista, joita yksityinen henkilö käytti ja niistä nousi oikeudessa asti puitu hulapaloo, koska osa osavaltioista on luokitellut aineet huumeeksi ja osa ei. Itse olen aina uskonut raamatun näkökulmaan. Ja tapahtuma nosti erityisesti kaksi raamatun paikkaa mieleeni.

1 kor 10:31 ”Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.”

1 tess 5:17 ”Rukoilkaa lakkaamatta”

               Itse olen ajatellut sen jopa niin, että mikään, mikä menee toisen aikuisen suusta sisään ei ole minun asiani. Paitsi ehkä rapujuhlissa, jos siellä on jotain hyviä herkkuja tarjolla. Moni ehkä ajattelee, että meidän kuuluu valvoa toisiamme. Minä uskon sen tapahuvan yhteisen elon riemussa ja toisaalla olevissa tukiverkoissa, eikä niinkään aikuisille tehtävässä ihme valvonnassa. On näet kahdenlaista sokeutta yhteiskunnassa. Niitä, jotka eivät näe kulttuuri käyttäjiä ja niitä jotka ovat narkomaaneja. Uskon ihmisen haluun pitää itsensä kunnossa ja haluun tehdä kaikki Jumalan kunniaksi. On uskonnon vapautta loukkaavaa määritellä aikuisen ihmisen elämää tai hänen kulttuuriaan tai oikeuksiaan. Mitä voimme tehdä, on tarjota tukiverkostoja, joihin voi vapaaehtoisesti tarttua.

               Annan esimerkin, jos kiellämme toisen ihmisen identiteetin, niin johtuuko hänen rappiotila meidän kieltämisestä vai todella siitä itse asiasta. Olen tullut lopputulemaan, että minulla ei ole oikeutta kieltää toisen identiteettiä. Lopetan tämän patinani ja kannanottoni, siis ruokavalio asioihin osana rikasta kulttuuria toteamukseen. Olisi pitkäveteistä, jos olisi pelkkää hupia ilman päämäärää tai pelkkää päämäärää ilman hupia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Toimituksen poiminnat