OnniKorkeaniemi

Valtakirja

  • Valtakirja

               Presidentinvaalit ovat kevättalven kuuma, suorasthaan polttava peruna. Löytääkö Sauli niinistö hatustaan tarpeeksi ison kaniinin, jolla vastujat saadaan häviämään vaalikamppailu? Kansalaiset kiertävät ehdokkaiden ympärillä ja tarkastelevat heitä jokaisesta suunnasta. Kenellä on paras imago meille? Kenellä on parhaat agendat? Kuka osaa puhua suoraan sieluun?

               Ehdokkaat keräävät nimiä valtakirjaan, jolla asemaa hoidetaan. Lopulta kaikki valtakirjat kasautuvat voittavan valtakirjan liitteeksi. Osa kansasta saattaa kantaa seuraavat kuusivuotta taakkaa väärästä valinnasta. Taas meni pieleen. Sama systeemi toistuu kunnallisvaaleissa ja eduskuntavaaleissa.

               Entäs euroopan valtakirjat? Koska euroopalle aletaan äänestämään presidenttiä? Onko osa euroopan taikaa siinä, että se on aina kansan ulottumattomissa? Kansanryhmän tekemä systeemi, johon ei voi tai ei kannata koskea. Määritteleekö euroopan roolin kansalainen itse? Onko tinan valaminen edelleen lähellä sydäntä, vaikka taivaalla leijuukin euroopan unionin ilmalaiva? Anteeksi vain, mutta hattusi ovat minulle väärää kokoa?

               Jokaisessa euroopan maassa ovat omat aluevaalit ja omat eduskunta vaalit ja jokaisella kansalaisella on oma mielipide yhteisestä katto järjestelmästä. Edustaminen, eduskunta ja kattojärjestelmät ovat ihmisen järjestelmä kuninkaan korvikkeeksi. Tämmöinen kuningas on usein hyvin jakomielitautinen ja ehkä jopa hullu. Ihan kuin tinan valaminen. Jonkun elämään kuuluva tärkeä taika ja ennustus tulevista tapahtumista on uhka. Saattaahan se olla uhka. Riippuuko se siitä, mitä sieltä ämpäristä nousee? Onko valtakirjan haltijat uhka, jota kansa saa pelätä minkälainen ennustus sieltä ämpäristä nousee?

               Kaikessa edustamisessa ja valtakirjojen hallinnoissa unohdetaan usein yksi tärkeimmistä valtakirjoista. Jokainen on ollut omalla vaalityöllään liikenteessä ja lähtee politiikan loputtomaan suohon omin asein ja varustettuna. Unohdettu valtakirja josta puhun on nukkuvien puolue. Jokainen äänestämättä jättävä antaa valtakirjan kaikille valituille yhteensä ja muille äänestäjille, jotka saavat valita heidänkin puolesta. Jokainen valittu kantaa tuntemattomien nukkuvien sokeaa luottamusta mukanaan. Tämä kannustaa tarkempaan pohdintaan, kuinka maailmasta voidaan tehdä vielä parempi paikka, jos mahdollista. Yhteiskunnan rakenteista voidaan rakentaa yhä turvallisempi, sallivampi ja ihmisen huomioon ottava turvaverkosto. Itse tykkään käyttää sanaa kiipeilyteline. Olen itse valinnut pysyä äänestys puolella. Kilpailu Sauli Niinistöä vastaan on kyllä mielenkiintoinen vaihtoehto. Jos nyt kumminkin pysyn pois jaloista. Ideologia, jossa yhteiskunta on kiipeily teline, jonka puolilla ja verkoissa voi kansalainen kiipeillä, jossa otetaan huomioon myös nukkuvien valtakirja. Se on mielestäni parasta mahdollista valtakirjan hallintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat